Aman τo Μati mou

Μάτι που τα βλέπει όλα στην χώρα που ανθεί η φαιδρά Λαμπρακομπομπολαία

Πεσ’τα Χρυσόστομε (3)

Απόσπασμα από το άρθρο του Α. Πανούτσου της 19/12/08

…Καθημερινά οι άνθρωποι που καταστρέφονται γίνονται περισσότεροι και δεν είναι οι μέτοχοι των τραπεζών και οι ιδιοκτήτες του Notos Gallery, αλλά εκτός από τους βιοπαλαιστές μια χαρά προοδευτικοί άνθρωποι καταστρέφονται στη λαίλαπα της μαλακίας που μας έκανε να θέλουμε να καταστραφούμε, όπως τα λέμινγκς.

Για παράδειγμα, ένας εξαίρετος ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων δανείστηκε από την τράπεζα 600.000 ευρώ για να ανεβάσει έργο σε θέατρο του κέντρου. Φυσικά με αυτά που γίνονται δεν πατάει άνθρωπος. Και ούτε πρόκειται να πατήσει.

Γιατί η δήθεν εξέγερση έχει καταλήξει σε ένα outing στο κέντρο για χαρά και παιχνίδια. Οπως σε προηγούμενες χρονιές έλεγαν οι μαθητές «πάμε στο Allu Fan Park να κάνουμε banjee jumping», τώρα είναι «πάμε να κάψουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο». Γιατί; Γιατί όπως έγραφε και ένα φυλλάδιο που είδα χθες στον δρόμο «Εχει εξέγερση. Τα Χριστούγεννα αναβάλλονται». Τόσο χαριτωμένο…

Μερικές χιλιάδες μαθητές των σχολείων, κουκουλοφόροι και κυνηγοί φτηνών συγκινήσεων αφήνονται να καταστρέφουν τις ζωές συνανθρώπων μας, χωρίς το κράτος να ενδιαφέρεται.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη, επειδή δεν κάνει αυτό που οι πολίτες τής ανέθεσαν με την ψήφο τους. Να εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών. Είναι δυνατόν να υπάρχει πολιτικός που δηλώνει υπουργός Δημόσιας Τάξης και προΐσταται της Αστυνομίας, που παρακολουθεί με απάθεια την καταστροφή, και να μην αλλάζει την ηγεσία της ή να μην παραιτείται; Δηλαδή αν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει ανάλογο δυναμισμό, τι θα γινόταν σε περίπτωση πολέμου; Θα έβαζε τον στρατό να κάνει πισωπεταλιά, παρακολουθώντας τον εχθρό;

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ το μόνο που κάνουνε είναι να μιλάνε όσο το δυνατόν λιγότερο, γνωρίζοντας ότι αυτά που θα πούνε είναι παπαριές καμαρωτές. Και το ΚΚΕ; Στην κοσμάρα του, με τα διεθνή μονοπώλια να καίνε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Το μόνο κόμμα που έχει ενεργή εμπλοκή στα γεγονότα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμπλοκή όχι μόνο ενεργή αλλά και καταστροφική. Αμφιβάλλω αν και οι ίδιοι το καταλαβαίνουν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει θέμα πολιτικό, αλλά πολιτειακό. Πάντα έρμαιο στις χαριτωμενιές, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να εκφέρει απόψεις που αν τις εξέφερε άλλο κόμμα –ας πούμε ο ΛΑΟΣ– θα χαρακτηριζόταν φασιστικό.

Το «δεν πιστεύουμε ότι η ελευθερία μας τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων», που πριν από έξι μήνες έγραψε στην «Αυγή» ο γίγαντας της Κ.Σ. της νεολαίας Δημήτρης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, πραγματώνεται σήμερα στους δρόμους.

Εάν κάποιος νιώθει ότι η ελευθερία του περιορίζεται αν δεν κατασκηνώσει έξω από το μαγαζί του εμπόρου του κέντρου, να πλακωθεί με τα ΜΑΤ και να πάει να χεστεί μαζί με τη βιτρίνα η ελευθερία του μαγαζάτορα. Που κάποιον μαλάκα είχε ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές, αλλά τώρα ψάχνει να βρει πού έχει κρυφτεί.

Την ίδια στιγμή ένα κόμμα προτρέπει τους πολίτες στην παρανομία. Και αυτή τη φορά όχι με τα γραπτά ενός νεολαίου, αλλά με ανακοίνωση του κόμματος.

«Η ευθύνη βρίσκεται σε αυτούς που επιχειρούν να συμψηφίσουν τη δολοφονία του Αλέξη με τις καταστροφές και καλούν σε «επιβολή του νόμου και της τάξης»», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πυροβολισμό σε μαθητή στο Περιστέρι.

Και με το φτωχό μου το μυαλό ρωτάω εγώ: κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν έχουμε; Από πότε σε μια δημοκρατία είναι ντροπή να ζητείται η επιβολή του νόμου και της τάξης;

Δηλαδή η σημερινή καταστροφή της Αθήνας είναι προτιμότερη από την «επιβολή του νόμου και της τάξης»; Αν είναι προτιμότερη, τότε αυτό δεν είναι πολιτική κάλυψη στους καταστροφείς;

Και μια και το τελευταίο είναι αδύνατον να αμφισβητηθεί και στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει πολιτειακό θέμα χωρίς ντροπές και σούξου μούξου, ο Τσίπρας, ο Αλαβάνος, ο Δημήτρης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος ή όποιος άλλος μπορεί να πληροφορήσει τον κόσμο τι πολίτευμα γουστάρει το κόμμα και τι μέθοδο σκοπεύει να ακολουθήσει για να το πετύχει;

Αν ό,τι ακούγεται ανήκει στην κατηγορία «εορταστικό ψωλοβρόντι», καλή διασκέδαση και κρίμα για τους ανθρώπους που το πληρώνουν. Αν όμως όχι, υπάρχει το Σύνταγμα.

Η τήρηση του ελληνικού Συντάγματος εναπόκειται στη θέληση των Ελλήνων πολιτών. Στην περίπτωση που οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η δημοκρατία καταλύεται, έχουν δικαίωμα να αυτοδικήσουν.

Η κατάλυση της δημοκρατίας δεν είναι κάτι το επίσημο. Η χούντα το 1967 υποστήριζε ότι ήταν νόμιμη κυβέρνηση. Αυτοί που την πολέμησαν όσο διαρκούσε, για την κυβέρνηση της χούντας ήταν τρομοκράτες. Με τη μεταπολίτευση έγιναν αντιστασιακοί.

Οταν πάμε σε συζητήσεις ότι η ελευθερία του ενός είναι ισχυρότερη από την ελευθερία του άλλου έχουμε αρχίσει να ξεφεύγουμε. Οποιος καταλαβαίνει καταλαβαίνει και αν στη Βουλή υπάρχει κουκούτσι ωριμότητας, για χίλιες κωλοψήφους και δύο κωλοέδρες δεν είναι ανάγκη να γίνεται η Ελλάδα τσίρκο.

Advertisements

Δεκέμβριος 20, 2008 - Posted by | Αλαβάνος, Ελλάδα, Κοινωνία, Πανούτσος, Πολιτική, ΣΥΡΙΖΑ, Φασίστες, USyriza | ,

2 Σχόλια »

 1. Αγαπητέ φίλε, στη Δημοκρατία, ευτυχώς ή δυστυχώς, κάθε «ανεπάγγελτος κομματάνθρωπος που γίνεται υπουργός», και κάθε «κατεστραμμένο σύστημα υγείας» αλλάζει με ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ τρόπο. Αν κάποιος δεν συμφωνεί, το πρόβλημα είναι αποκλειστικά δικό του, όχι της κοινωνίας. Οι καταστροφές δεν είναι λύση. Λύση είναι οι «εξοργισμένοι» να αρθρώσουν ΛΟΓΟ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Δυστυχώς, τόσο οι ινστρούχτορες, όσο και τα εκτελεστικά όργανα της δήθεν «εξέγερσης» το μόνο που φαίνονται ότι είναι ικανά να εκφράσουν είναι «ουγκ«. Και με αυτό τον τρόπο δεν πείθουν ότι έχουν πολιτικές ανησυχίες, παρά μόνο απόλυτα φασιστική συνείδηση. Η καταστροφή της ζωής των συνανθρώπων, ως έκφραση διαφωνίας, είναι νόμος της ζούγκλας. Είναι η γραμμή που χωρίζει τον σκεπτόμενο άνθρωπο από τα πρεζομένα φασισταριά της αυλής του Αλαβάνου.

  Σχόλιο από amantomatimou | Δεκέμβριος 30, 2008

 2. Οι ‘Άλλοι’

  Διαβάζοντας στο press-gr το άρθρο του κυρίου Νίκου Προμπονά ‘Εορταστικές σκέψεις…’ εντελώς ανέλπιστα και απότομα ξεκαθάρισε μέσα στο μυαλό μου το τι συμβαίνει τις τελευταίες δύο – τρεις εβδομάδες στην χώρα μου.

  Όλες αυτές τις ημέρες παρακολούθησα από κοντά την επικαιρότητα και διάβασα διάφορα άρθρα και απόψεις. Διάβασα πολύ! Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειές μου δεν κατάφερα να βρω μια ολοκληρωμένη θέση, ένα συμπαγές επιχείρημα που να έχει αρθρωθεί από τους ‘καθ’ ύλην’ αρμόδιους δηλαδή την πνευματική ηγεσία του τόπου, τους διανοούμενους, τους ανθρώπους της τέχνης.

  Κυκλοφόρησαν διάφορα γραπτά και συνεντεύξεις όπως το πρώτο (και ύστερα το δεύτερο) κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη, η συνέντευξη του καθηγητή Γιανναρά και το ‘συλλογικό’ κείμενο του κυρίου Δοξιάδη.
  Εξαίρεση μερικές λακωνικές τοποθετήσεις πανεπιστημιακών δασκάλων.

  Οι θέσεις των κομμάτων αφού ξεκίνησε μία ευγενής άμιλλα τοποθετήσεων – με το ένα μάτι στους ψήφους – κατέληξε σε παρεμφερείς ή ακόμα και ταυτόσημες θέσεις με ελάχιστες διαφορές, ομοειδείς θέσεις που διατρέχουν ολόκληρο το υπάρχον ‘πολιτικό’ φάσμα.

  Το κείμενο όμως του κυρίου Προμπονά έδρασε μέσα μου ως καταλύτης. Αντιλήφθηκα επί τέλους ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες που συνυπάρχουν στον ίδιο τόπο.

  Η μία Ελλάδα είμαστε εμείς οι νομοταγείς και σοβαροί πολίτες. Εμείς που τελειώσαμε το Πανεπιστήμιό μας ολοκληρώσαμε τα μεταπτυχιακά μας, οπότε αμέσως μετά αρχίσαμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά, τόσο σκληρά που ξεχάσαμε ότι μία Πέμπτη βράδυ ήμασταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Επίσης είναι πλέον αδύνατον να θυμηθούμε τι ακριβώς γυρεύαμε εκεί!

  Η άλλη Ελλάδα είναι ‘οι Άλλοι’. Αυτοί οι Άλλοι είναι ενοχλητικοί. Ήταν πάντα ενοχλητικοί. Στην αρχή δεν μας άφηναν να κοιμηθούμε διότι ήθελαν το γάλα τους ή απλά να παίξουν. Μετά άρχισαν τις ερωτήσεις οι οποίες όλο και δυσκόλευαν και στο τέλος η κατάσταση έγινε ανυπόφορη! Αυτοί οι ‘Άλλοι’ άρχισαν να μην ανέχονται την υποβάθμιση των αξιών, την καταστροφή του εκπαιδευτικού συστήματος, την διάλυση της οικονομίας, τις επεκτεινόμενες νοοτροπίες καταστολής, τον υπερ-συντηρητισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης … Όπως καταλαβαίνετε το πράγμα δεν πήγαινε άλλο. Το ποτήρι ξεχείλισε!

  Πρέπει επειγόντως να προστατευτούμε από αυτούς τους ‘άλλους’. Ξέχασα να σας πω ότι οι ‘Άλλοι’ μυρίζουν και ‘αριστερίλα’ ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων … απροσδιόριστο …, καμιά φορά σπάνε και βιτρίνες και άκουσον-άκουσον καθυστερούν την έναρξη θεατρικών παραστάσεων!

  Σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, στο κάτω-κάτω και αν τέσσερις ή πέντε ‘Άλλοι’ πέσουν νεκροί, δεν χάλασε ο κόσμος – εδώ κάτι λέγεται σχετικά με ομελέτα και σπασμένα αυγά αλλά μου διαφεύγει …

  Έτσι είναι, αυτό πρέπει να γίνει, στο μεταξύ προσπαθώ από το πρωϊ να υπολογίσω την παρακάτω εξίσωση: Αν (λέμε ΑΝ) ένας ανεπάγγελτος κομματάνθρωπος χωρίς προσόντα και ευαισθησία, χωρίς όραμα και αρχές καταλήξει να γίνει υπουργός, τότε αυτό το τελείως φανταστικό και υποθετικό σενάριο – ως καταστροφή – με πόσες σπασμένες βιτρίνες ισοδυναμεί; Η πάλι το κατεστραμμένο σύστημα υγείας σε πόσους καμένους κάδους απορριμμάτων αντιστοιχεί; (ως φαινόμενο καταστροφικής βίας πάντοτε)…

  Νάστε καλά κύριε Προμπονά με κάνατε και ησύχασα …

  Σταματάω εδώ, κουράστηκα. Σίγουρα κούρασα και εσάς, επιστρέφω στο σπίτι μου. Ευτυχώς οι δικοί μου ‘Άλλοι’ είναι 21 και 24 ετών έχουν σταματήσει τις ερωτήσεις γιατί άρχισαν να βρίσκουν απαντήσεις. Oπότε με ενοχλούν όλο και λιγότερο…

  Καληνύχτα σας.

  http://www.grsail.blogspot.com

  Σχόλιο από Θανάσης Κοντονάτσιος | Δεκέμβριος 30, 2008


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: